Selecteer een pagina
Eén op drie Nederlanders betaalt Belgische verkeersboete niet: wat zijn de gevolgen?

Onze zuiderburen lopen flink wat geld mis omdat Nederlanders slordig zijn met het betalen van verkeersboetes. Een derde van de Nederlanders die een bekeuring uit België op de mat krijgt betaalt deze niet, of niet op tijd. Wat gebeurt er als je zo’n buitenlandse verkeersboete negeert?

België deelde vorig jaar 560.000 bekeuringen uit aan buitenlandse chauffeurs. Dit jaar zijn dat er een stuk meer: alleen al in de eerste helft van 2022 waren het er 540.000. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische platform Gocar.

Een groot deel – bijna 39 procent – van die boetes was voor Nederlanders. Zo’n 26 procent ging naar Franse verkeersdeelnemers en 8 procent naar de Duitsers. 

Dat we zo laconiek met Belgische boetes omgaan, komt doordat we het gevoel hebben dat we er wel mee wegkomen, vertelt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. “Het buitenland voelt ver weg. We denken al gauw: daar gaan ze echt niet de moeite doen om achter wanbetalende Nederlanders aan te gaan. Daar komen zoveel administratieve taken bij kijken”, zegt hij tegen Editie NL.

Veilig wanen

In het buitenland hebben we volgens hem sowieso het gevoel dat we minder snel een boete krijgen. “Dat klinkt onlogisch, en dat is het ook, want soms is juist het tegenovergestelde waar. Maar in een vreemde omgeving denken we al snel: die pakken ons niet.”

Risico

Toch is dat niet verstandig om te denken, vertelt Bert Kabel, advocaat verkeersrecht. “Je komt daar zeker niet altijd mee weg.”

Zeker niet op het moment dat je je weer opnieuw in het betreffende land bevindt. “Het kan dat je dan staande wordt gehouden en alsnog moet betalen, plus alle verhogingen die erbij zijn gekomen”, zegt Kabel. “Of dat je het vliegtuig niet in mag voordat je de boete betaalt. Dat is een dure start van je vakantie.” 

Maar ook als je nooit meer naar België zou gaan, ben je niet veilig. “Dan loop je nog steeds het risico dat je een incassobureau en het Centraal Justitieel Incassobureau achter je aan krijgt. Dan kan het heel vervelend worden.”